De cementloze molen in Flevoland draait!

Persbericht 29-10-2021

Twee circulaire bruggen gebouwd voor de Floriade Expo 2022

Vandaag zijn er in Almere twee circulaire bruggen onthuld – een initiatief van Bruggencampus, gemeente Almere en provincie Flevoland. De Beverbrug en brug Rondje Weerwater laten zien hoe de toekomst van de bruggenbouw eruit gaat zien. Met  cementloos beton, co-creatie in de aanbesteding en hergebruikte materialen.

Onthulling bruggen Floriade

De onthulling

De bruggen zijn onthuld door gedeputeerde Jan-Nico Appelman, wethouder Jan Hoek, architect René van Zuuk en Erik Kijlstra directeur van Reimert Bouw en Infrastructuur. Zij namen de circulaire paspoorten in ontvangst. Waarin een symbolische vergelijking is gemaakt met de CO₂ besparing in de vorm van o.a: 26 retourtjes Amerika met het vliegtuig en 21.840 drogerbeurten.

Besparing 57,7 ton CO₂

Met de bouw van de bruggen laten we zien dat innovatie mogelijk en betaalbaar is. Door gebruik te maken van co-creatie in de aanbesteding, waar de grenzen werden opgezocht en opgerekt, is een indrukwekkend resultaat geleverd. De bruggen zijn echt Almeers: ontworpen door een Almeerse architect, gebouwd door een Almeerse aannemer en gemaakt van cementloos beton bestaande uit gerecycled Almeers betonpuin. Daarnaast is gebruik gemaakt van tweedehands buispalen, hergebruikt betonijzer en hout voor de leuningen. De Beverbrug heeft een bijenlint om CO₂ en fijnstof op te nemen. Alle makers zijn er trots op dat de circulaire bouw van de bruggen een besparing van 57,7 ton CO₂ uitstoot oplevert

Circulaire wens

Tijdens de onthullingen konden de aanwezigen hun circulaire wens aanleveren om de circulaire -cementloze- molen in Flevoland op volle toeren te laten draaien. Heeft u een circulaire wens voor Flevoland? Laat het ons weten via info@bruggencampus.nl.

Bruggencampus Flevoland-Floriade

Vóór 2040 moeten er 85.000 bruggen en viaducten worden vervangen of gerenoveerd in Nederland. Dit vergt een enorme investering en voldoende ontwerp- en bouwcapaciteit. Duurzaamheid, circulariteit en levenscycluskosten zijn hierbij onmisbaar. Dit is een ambitieuze circulaire uitdaging, die de Bruggencampus in Flevoland op het Floriade park in de praktijk onderzoekt en toepast. Dit doen we onder andere door samen te werken in een Gemeenschappelijke Data Omgeving en gebruik te maken van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Voor vragen kunt u bij ons terecht via info@bruggencampus.nl of via programmamanager Tjibbe Winkler (06-54273910).

Onthulling bruggen Floriade lopend over brug-Fotostudio Wierd

Contact opnemen

Bruggencampus Flevoland Floriade

U kunt ons bereiken per email en contactformulier.
Op social Media vind u ons op LinkedIn.

mt|broken_image|

info@bruggencampus.nl

Nadat wij uw bericht hebben ontvangen zullen wij zo spoedig mogelijk maar uiterlijk binnen 2 werkdagen uw mail beantwoorden.

Volg ons op LinkedIn

@bruggencampus

Bekijk het bruggenteam

Contactformulier