Bio-based brug

Smart Circular Bridge Project

 Bruggencampus Flevoland-Floriade onderzoekt samen met partners naar verschillende manieren om circulaire bruggen te bouwen

Eén daarvan is een Bio-based brug van de Technische Universiteit Eindhoven en partners. Als onderdeel van dit Interregproject, wordt een bio-composiet brug gerealiseerd op het Floriade park. Voor deze brug worden natuurlijke vlasvezels gebruikt, gemengd met hars. Hars wordt normaal gesproken van aardolie gemaakt, maar zo’n 30 procent van de hars die hier gebruikt wordt bestaat uit natuurlijke oliën.

Voor het gebruik van biobased materialen is het belangrijk dat de brug continue gemonitord wordt. Omdat er nieuwe materialen gebruikt worden is het van belang om te weten hoe sterk de brug is en hoe deze belast wordt. Door middel van sensoren wordt bijvoorbeeld gemeten wat het vervormingsgedrag van de vezels is bij belasting. Uiteindelijk hoopt de TU Eindhoven toe te kunnen werken naar een brugmanagementsysteem, waarbij je goed kunt monitoren wat er allemaal gebeurt en de historische gegevens kunt inzien. Bij voldoende data kun je ook goed bepalen hoe lang een brug nog meegaat.

Met behulp van sensoren wordt onderzoek gedaan naar (nog onbekende) gedragingen van de brug, om zo de veiligheid te garanderen en het gebruik van en bio-composiet verder te ontwikkelen.

Bio based brug

Heeft u vragen?

Wilt u mee innoveren?

Neem contact met ons op via:

Contactformulier