Bruggencollege

Voorgaande Bruggencolleges

Bruggencampus College Sessie 1

Tweede leven bruggen

Bruggencampus College Aflevering 1 – Tweede leven bruggen

De allereerste aflevering van het Bruggencampus college. Ditmaal over tweede leven bruggen. Lucas de Man gaat in gesprek met Erik van Doorn (Dura Vermeer) en Ria van Dijk (gemeente Almere). Beiden steken al jaren hun nek uit om een tweede leven brug op het Floriade Expo 2022 te realiseren. Tijdens dit college geven zij een kijkje in de uitdagende praktijk, zodat we samen met u een circulaire transitie in Flevoland kunnen realiseren. Vanuit de praktijk, over de praktijk!

Ze hebben het o.a. over: · De benodigde cultuuromslag om bruggen te verleggen · Een nieuwe kijk op beheer organisatie · De borging van veiligheid en het verkrijgen van vergunningen

Bruggencampus College Sessie 2

Gemeenschappelijke Data Omgeving (GDO)

Bruggencampus College Aflevering 2 – Gemeenschappelijke Data Omgeving (GDO)

Innovator Lucas de Man laat samen met zijn gasten zien hoe op een nieuwe, duurzame en kostenbesparende manier kan worden samen gewerkt middels een Gemeenschappelijk Data Omgeving (GDO).

Hoe werkt een GDO? Hoe ziet het eruit? Welke data zijn er te vinden? Hoe versterkt dit de samenwerking en vermindert het de faalkosten in de bouw?

Allemaal vragen die de Bruggencampus (Sabrine Strijbos), samen met ervaringsdeskundigen Witteveen + Bos (Maarten Visser), CollaborAll (Jan Willem Kattouw) en Rijkswaterstaat (Denis Lintzen) gaat beantwoorden tijdens het college.

Met z’n allen geven ze een kijkje in de praktijk. Ze lichten het belang van actuele, betrouwbare en complete areaalinformatie toe, bespreken de aanpak, de uitdagingen en de lessen die ze hebben geleerd. Vanaf de aanbesteding tot aan beheer. Alle aspecten van het proces komen aan bod.

Bruggencampus College Sessie 3

LCA/MKI

Bruggencampus College Aflevering 3 – LCA/MKI

Procesinnovator Lucas De Man bespreekt samen met experts, Rolf Pot van Gemeente Almere, Thijs Poelma van Rijkswaterstaat en Steven de Kruijf van Dura Vermeer alle ‘ins and outs’ van LCA/MKI. Vanuit de praktijk nemen we u mee in de afwegingen van opdrachtgevers en opdrachtnemers bij het toepassen van LCA/MKI. Ook gaan we in op de uitdagingen die hierbij komen kijken voor een organisatie. De komende jaren moeten er in Nederland 40.000 bruggen vervangen worden, een enorme uitdaging! Om deze enorme klus te klaren is een andere manier van waarderen nodig.

We moeten anders gaan kijken naar kosten en maatschappelijke meerwaarde. Bij bruggen speelt prijs vaak nog steeds een dominante rol in de gunning. Om circulaire ambities te realiseren is het belangrijk om ook naar kwalitatieve aspecten te kijken, zoals de prestaties over de levensduur van producten en maatschappelijke en milieu waarden. Dat vraagt een andere kijk op kwaliteit en kosten!

 

Bruggencampus College Sessie 4

Nieuwe biobased materialen

Bruggencampus College Aflevering 4 – Nieuwe Biobased materialen

Een team van experts van de Bruggencampus gaat, onder leiding van Lucas De Man, in gesprek met elkaar over het Smart Circular Bridge project. Het project dat een biobased brug bouwt op het Floriade Park die met behulp van sensoren real life gemonitord wordt. Meer weten over bruggen bouwen met biobased materialen? Onze experts nemen je mee: Rijk Blok, Alwin Hoogendoorn, Martijn Veltkamp, Eli Voet en Aart Willem van Vuure. Van materiaal toepassing tot levensduur, van hergebruik tot sensoringen en van kwaliteit tot opschaling.

 

Presentaties

PDF

Presentatie 1: Thijs Poelma – Rijkswaterstaat
Presentatie 2: Rolf Pot – Gemeente Almere
Presentatie 3: Steven de Kruijf – DuraVermeer