Circulaire bruggen

Hoe bouw je een circulaire brug?

Een brug die al vanaf het ontwerp bedoeld is om later te hergebruiken of die bestaat uit biobased materiaal?

De circulaire economie is in opkomst, maar er is een katalysator nodig om de ontwikkeling te versnellen. Via het “circulaire bruggen” traject van Bruggencampus Flevoland-Floriade verkennen we de mogelijkheden om bruggen circulair te ontwerpen en te bouwen.

 

Rondje Weerwaterbrug

In augustus 2020 is gestart met de bouw van de brug ‘Rondje Weerwater’ op het Floriade park. Rondje Weerwater is een fiets-voetbrug. De brug wordt onder meer gemaakt van cementloos beton (ook wel geopolymeerbeton genoemd) waarin stedelijke reststromen, vanuit de recycle-perrons, stadsreiniging en het openbare gebied van Almere worden verwerkt. Om deze reden heeft de brug de toepasselijke bijnaam ‘Puin’ gekregen. Door het gebruik van dit beton in plaats van regulier beton wordt 65% van de CO2 uitstoot gereduceerd. Het cementloze beton wordt gemaakt door de Theo Pouw groep in samenwerking met recyclingmaatschappij Cirwinn in Almere. Wat betekent dat zowel de brug wordt gemaakt van Almeers puin, door een Almeerse aannemer en Almeerse architect op Almeerse grond.

Brug Rondje Weerwater door René van Zuuk Architecten

Beverbrug

In oktober wordt gestart met de bouw van de ‘Beverbrug’. De beverbrug is een verkeersbrug voor zwaarste verkeersklasse, met een slinger in verband met de aanwezige bever in zijn beverburcht in het water van het Floriadeterrein. De brug is volledig herbruikbaar en gemaakt van onderhoudsvrij en cementloos beton. Daarnaast wordt de brug ook wel de ’Spons’ genoemd omdat de brug water, CO2 en fijnstof opneemt. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een grote groenstrook. De plantenbakken nemen CO2 en fijnstof op en wordt het water opgevangen.

Beverbrug 1 door René van Zuuk Architecten

Almeerse reststromen

Beide bruggen zijn ontworpen door René van Zuuk architecten en worden gebouwd door Reimert Bouw en Infrastructuur. Voor de bouw van de bruggen wordt gebruik gemaakt van materiaal uit grondstoffen geproduceerd van Almeerse reststromen. De reststromen krijgen zo een tweede leven waardoor een bijdrage wordt geleverd aan CO2-reductie en circulaire economie. Bijkomend voordeel van de “eigen” materialen en grondstoffen in deze huidige tijd is dat wij niet afhankelijk zijn van eventuele vertraging door import van grondstoffen en materialen.

Heeft u vragen?

Wilt u mee innoveren?

Neem contact met ons op via:

Contactformulier