Tweede leven bruggen

Herplaatsing & hergebruik

Hoe kun je bruggen die nooit bedoeld waren om te hergebruiken, toch hergebruiken?

Deze vraag verkennen we in het ‘Tweede leven bruggen’ traject van Bruggencampus Flevoland-Floriade. In dit project onderzoeken we hoe het werkt als je een bestaande brug uit elkaar haalt, opslaat, verplaatst, verwerkt in een andere brug en wat de toepassingen zijn voor de overgebleven onderdelen. Dit kan zowel herplaatsing van de gehele brug op een andere locatie zijn (maar dan bv. niet voor autoverkeer naar als fiets- en voetgangersbrug) als het hergebruik van onderdelen van de brug.

Dura Vermeer heeft op het Floriade park een door Arc2 ontworpen brug gebouwd, die is gemaakt van hergebruikte brugonderdelen die zijn geoogst van een voormalige loopbrug over de A27. De brug is afgewerkt met hergebruikte hardhouten damwanden en spoorbielzen. Voor de fundering zijn tweedehands stalen buispalen gebruikt.

Tekening Bruggencampus

Voormalige loopbrug over de A27

Op dit moment kijken we onder andere samen met Dura Vermeer naar de mogelijkheden van hergebruik van een voormalige loopbrug over de A27. De brug is in delen uit elkaar gehaald, en de onderdelen kunnen op verschillende plekken in nieuwe bruggen worden geplaatst. Een van de mogelijke locaties is het Floriade park.

Heeft u vragen?

Wilt u mee innoveren?

Neem contact met ons op via:

Contactformulier