Reimert bouwt innovatieve, circulaire bruggen op Floriadeterrein

Persbericht 19-9-2019

Op het Floriadeterrein komen twee circulaire bruggen, gemaakt van Almeerse grondstoffen. Dit maakten de Flevolandse gedeputeerde Jan-Nico Appelman en de Almeerse wethouder Jan Hoek bekend op 19 september. De ontwerpen van Reimert Bouw en Infrastructuur zijn gekozen uit vijf ontwerpen die in een innovatief aanbestedingstraject tot stand gekomen zijn. De bekendmaking van de brugconcepten is ook de start van Bruggencampus Flevoland-Floriade. De samenwerking in deze praktijkgerichte leeromgeving is erop gericht mede een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de vervanging van 40.000 bruggen.

Innovatie in ontwerp en realisatie van bruggen sluit goed aan bij de Floriade Expo 2022 in Almere. Met het thema de Groene Stad van de Toekomst is de expo een internationaal podium voor alle relevante duurzame ontwikkelingen om deze te versterken en te versnellen. “Tijdens de Floriade in 2022 willen we innovatieve antwoorden geven op uitdagingen waar steden in de toekomst voor staan”, geeft wethouder Jan Hoek aan. “Zo zijn de komende jaren in Nederland duizenden bruggen, tunnels en viaducten toe aan vervanging. De twee bruggen op het Floriadeterrein zijn een voorbeeld van een circulaire oplossing.”

Grote vervangingsopgave bruggen

Nederland staat voor de grote vervanging van 40.000 bruggen en viaducten rond 2040. Dat vraagt een enorme investering van 50 tot 70 miljard euro, miljoenen tonnen grondstof en er dreigt personeelstekort om alles te ontwerpen en bouwen. Een opgave die vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe vormen van samenwerking.

Vernieuwende aanpak bruggenbouw

Provincie Flevoland en gemeente Almere hebben deze handschoen opgepakt en zijn gestart met de organisatie van het ontwerpproces en de bouw van twee nieuwe bruggen op het Floriadeterrein in een innovatief aanbestedingsproces. “De kennis en ervaring die met dit proces opgedaan zijn, gaan we vastleggen en delen vanuit de Bruggencampus Flevoland-Floriade om daarmee te laten zien dat het anders kan”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Als ‘levend laboratorium’ bieden Flevoland en Almere de ruimte om te laten zien hoe een nieuwe aanpak leidt tot kennisontwikkeling en innovatieve oplossingen in de praktijk. Binnen de vandaag gestarte Bruggencampus worden de thema’s materiaalgebruik en financiering als eerste verder opgepakt.

Innovatieve, circulaire Almeerse bruggen

De twee bruggen die op het Floriadeterrein komen, worden grotendeels gemaakt van in Almere geproduceerd materiaal uit Almeerse reststromen. De gebruikte materialen en minder transportkilometers betekenen ook een CO2-besparing. 

Een van de bruggen is de fiets- en voetgangersbrug die de verbindende schakel vormt op het Floriadeterrein van het Rondje Weerwater. De circulaire materialen zijn gecombineerd tot een slanke, eenvoudige brug. Door de afwezigheid van het landhoofd lijkt de brug als een ’plank’ elegant op het landschap te liggen en wordt daar een natuurlijk onderdeel van. 

Bij de zogenaamde Beverbrug moest rekening gehouden worden met een aanwezige beverburcht. Deze brug bestaat uit een auto- en voetgangers/fietsersdeel, die op een innovatieve manier verbonden worden. Door het circulaire ontwerp kunnen de brugdelen, indien nodig, elders opnieuw gebruikt worden. Opvallend is de extra ruimte die gecreëerd is bij de brug voor onder andere een pluktuin, bijenlint en expositieruimte. Er komt ook een groene rand, waarbij een bewateringssysteem ervoor zorgt dat er mos kan groeien en de brug een bij de Floriade Expo passende groene uitstraling krijgt.

Vijf goede ontwerpen

In het innovatieve aanbestedingsproces werkten de aannemers Reimert Bouw en Infrastructuur, Van Hattum en Blankevoort en Heijmans Infra B.V. in drie verschillende teams samen met – voor de aannemer- onbekende experts in designsprints aan de ontwerpen. Met als voorwaarde  de bruggen binnen een vastgesteld plafondbedrag en opleverdatum te realiseren. De vijf ingediende ontwerpen zijn van hoge kwaliteit. Een jury bepaalde, op onder andere materiaalgebruik, levenscyclus en CO2-besparing, welke twee ontwerpen op het Floriadeterrein gerealiseerd worden. Ook de andere ingediende concepten bevatten innovaties die breed toepasbaar kunnen zijn en de moeite waard zijn om verder uit te laten werken. De aannemers blijven daarom betrokken bij Bruggencampus Flevoland-Floriade en hun concepten  worden opgenomen in de bijbehorende data omgeving.